Ehken annakkaan eilisten treenien blogipäivityksen valua viikon päähän, vaan teen sen jo tänään!
Jälleen mentiin samalla meiningillä kuin viime viikolla, melkein sama porukka oli kasassa. Tällä kertaa minulla oli mukanani vain Supu, kun treenikyytiin Joiku ei olisi mahtunut. Mentiin ilman sen kummempia fiiliksiä ja suunnitelmia. Ainoastaan pyöri mielessä alustavasti, että ainakin ruutua, merkinkiertoa ja seisomista.
Aluksi vaan hengailimme hallilla, katselimme muiden agilitytreenejä. Itse löysin viereisestä, tyhjänä olevasta hallista (joka on ainoa tie paikalla olevaan vessaan) oven jossa oli ilmeisesti mennyt hälytys päälle. Tai no, enhän minä itse tietenkään ollut tarpeeksi rohkea tarkistaakseni mistä se ääni tuli. Oli aika karmivaa mennä sinne, kun jostain pimeyden keskeltä alkaa kuulua puhelimen soittoäänen kaltaista ääntä...
Kun kyllästyin vain hengailemaan, rakensin ruudun ja päästiin sen pariin. Supulla oli kivaa, siis todella kivaa. Se suorastaan huusi, loikki, oli ihan tosi hyvällä fiiliksellä. Koitin ottaa itse mallia koiran fiiliksestä. Laitoin ruutuun namitargetin, otin itse ihan reilun välimatkan (10 metriä tai jotain), se sinkosi tuhatta ja sataa ruutuun. Toistin tätä pari kertaa, sitten otin targetin pois ja lähetin, jälleen tuhatta ja sataa, osasi hakeutua seisomaan oikeaan kohtaan. Jee! Ensimmäistä kertaa tuntuu, että tuo liike on edistynyt, edes vähän.
Vauhdikas meno jatkui, kun päästiin tekemään merkin kiertoa. Viime treeneissä pidin oman välimatkan merkkiin about metrin mittaisena, nyt uskalsin kasvattaa sitä jo 2-3 metriin ainakin. Pari kertaa koira osoitti ettei tiedä mitä tehdä, pyörähtäessään ympäri edessäni, tai mennen merkin viereen kyttäämään. Saatiin kuitenkin useampi tosi kiva toisto. Saanko vaan hehkuttaa koiran asennetta ja vauhtia liikkeessä? Huippuporo.
Tällä kertaa kaveri rakensi hallille kokonaisen rally-tokoradan, ja pakkohan siitä oli ottaa kaikki ilo irti. Koskaan aiemmin ei olla kokonaista rataa päästy tekemään, ainoastaan naksuteltu yksittäisiä liikkeitä. Olen toisaalta ajatellut, että tämä voisi olla hauska harrastus. Vaikka myöhemmin onkin lävähtänyt kasvoille totuus, ettei se ehkä olekkaan ihan niin simppelihauskahelppo harrastus...
Supun kanssa rataa oli hauskaa tehdä! Se keskittyi, sen mielenkiinto ei pudonnut, ei tietoakaan haistelusta, ei edes yrittänyt syödä kylttejä. Huolimatta siitä että läpi radan palkkasin sitä vain kehumalla, ruokapalkka tuli vasta lopussa. Mukana seurannut rally-tokoa enemmän tehnyt kaveri kertoi kiinnittäneensä huomiota erityisesti vasemmalle käännöksiin. Itse teen ne todella tiukasti (ai mikä tokosyndrooma), kirjaimellisesti paikallaankääntyen. Kaiken logiikan mukaan poron pitäisi osata olla niissä mukana, mutta rintamasuuntaa emme saaneet pysymään yhdenmukaisena. Harmittaa, että tuon takaosan käyttö on huonontunut niin paljon, päivittäisestä treenaamisesta huolimatta. Ja herättää taas lisää omia spondyloosipelkojani, onneksi olen vihdoin saanut raha-asiat sen verran kuntoon, että saadaan sen kuvaaminen vihdoin hoidettua.
Positiivisena pysyäkseni voin iloita, että ehkä mie tuon voisin ilmoittaa rally-tokokisoihin. Kun vaan itse muistan tehdä vähemmän tiukkoja käännöksiä, ettei niistä tipu pisteitä.
Hetken lepäilyn jälkeen pääsi Supu vielä jatkamaan treenejään. Tällä kertaa kaverin avustuksella tokoa. Seisomisessa ei mitään ongelmaa, mitä nyt pari kertaa liikutti etutassujaan minun palatessa luokse liian läheltä. Alkaa kuitenkin näyttämään kokoajan paremmalta.
Tämän jälkeen päädyttiin vielä hinkkaamaan seuraamista. Ja kyllä, hinkkaamaan. Se sama Supu, joka pari vuotta sitten ei olisi kestänyt paria toistoa enempää, nyt intoa puhkuen loikki ja vinkui (kyllä, tämä on täysin sallittua) perusasennossa, että koska me jo tehdääänn. Kovin pitkiä pätkiä ei tehty, muutamat liikkeellelähtönaksuttelut, nykyään se siinäkin pikemmin loikkaa jes!-asenteella mukaan, kuin heittää nenän maahan ja toteaa että tää on tyhmää evvk. Näiden lisäksi yhdellä täyskäännöksellä varustettua suoraa. Hieman myös hinkattiin sitä aiemmin ongelmaksi osoittautunutta vasemmalle käännöstä. Se vaan ei näytä nätiltä, ei ainakaan niin nätiltä kuin miltä on joskus näyttänyt...
tl;dr Supulla on huippu asenne ja vauhti, yksityiskohdat on pilkunnussijoille
Not a fan of lectures, broken bones teach better
22. lokakuuta 2015 | Kirjoittanut Aino Vakkilainen | Comments: (1)
Risk the fall, oh we have felt it all
21. lokakuuta 2015 | Kirjoittanut Aino Vakkilainen | Comments: (0)
Do we fight to hold our heads up high,
And beat the drum to what we love?
Hearing voices from afar,
join the madness when the curtain falls.
Risk it all, hold nothing back,
Seize the day, we must attack.
Stars arising, countless worlds colliding,
only one will take it all.
Minulla on tänä vuonna jäänyt LCSn, eli League of Legends Championshipin, katsominen liki täysin. Fnaticin muuttumisen myötä myös minun kiinnostus putosi. En kuitenkaan ole voinut olla nyt seuraamatta "worldseja", joissa valitaan maailman paras League of Legends -tiimi. Ja tämän vuoden "Worlds Collide" -nimisessä tunnuskappaleessa on myös aivan huikean kivat sanat. Pääsee takuulla soittolistalle jota kuuntelen silloin kun ei tunnu harrastus sujuvan ja tarvitsee jotain innostusta siihen.
Koska tänään illalla päästään taas treenaamaan (jee!), on hyvä aika muistella viime viikon treenejä. Ja tätä postausta ei tietenkään voinut tehdä esim. vielä silloin kun muisti miten treenit meni.
Mukanani oli Supun lisäksi myös Joiku, olimme jälleen hallilla tutussa porukassa treenaamassa. Itse olin kipeänä, hieman omissa maailmoissani ja no... kipeänä. Flunssan myötä ääni höyläsi kuin 15-vuotiaalla pojalla, mutta saatiin kuitenkin jotain tehtyä.
Joiku pääsi tekemään agilityä. Kuten piirroksesta huomaa, oli radassa takaakiertoja, paljon. Ja mehän ei olla takaakiertoja juuri lainkaan tehty, mutta treenikaverien (niiden jotka tosissaan tätä lajia tekee) toiveesta oli tuollainen rata. Omat ohjaamiset oli taas mitä oli, vaikka olenkin positiivisesti yllättynyt siitä miten sain esim. 1.-3. esteen sujumaan. Loppuradassa sitten taas oli ongelmaa sitäkin enemmän. Esim. miten koiran saa tuolta neljänneltä esteeltä viidennelle. #vainsunnuntaiaksailijajutut
Sitten Supun tokoihin. Tämä oli ensimmäinen varsinainen treeni tokokokeen jälkeen, ja päätin että nyt tosissaan keskitytään siihen avoimeen luokkaan. Tai meidän hankaluuksiin siellä: seisominen ja merkinkierto. Supun asenne on niin mainio, se on kunnon taisteluorava, tai kettu, tai susi. Tai sitten vaan Supu, taistelu-Supu. Juuri tätä kirjoittaessa totesin myös kaverille, että ehkä vielä joku päivä olen kyllin taitava oppimaan Supulta jotain.
Ekana merkinkierto. Sitä ollaan treenattu lähinnä ulkona puiden ja tolppien avulla, mutta merkki on aivan oma juttunsa. Pieni poro kun haluaisi kävellä sen päältä, kaataa sen, tuoda sen minulle. Aloitin ohjaamalla sitä huolellisesti käden avulla merkin ympäri. Pikkuhiljaa pienensin käsiliikettä, lisäsin mukaan käskyn. Vaikka Supun saisikin teknisesti osaamaan liikkeen, tulee vauhti todennäköisesti tulemaan ongelma, joten sitä lisää viskaamalla nami selän taakse kierron jälkeen. Se alkoi sujua sen verran nätisti, että odotan innolla miltä kierto tänä iltana tulee näyttämään!
Seisomisessa ongelmana on ollut se, että ei tuo pysy paikallaan kun kävelen sen selän taakse. Se ihan reippaasti kääntyy sen 180 astetta, tai enemmänkin. Onneksi minulla on loistava treenikaveri, jonka neuvoilla tätäkin alettiin työstämään. Supu paikalleen, kaveri naksuttelee, itse kiertelen sitä ja käyn palkkaamassa naksautuksesta. Jo muutaman toiston jälkeen pääsin kiertämään sen täysin ympäri! Toki etäisyyden ollessa varsin... väljä.
Juuri kun tämä lähti sujumaan, kuului porolapsen päästä "naks" ja se unohti jäävän seisominen. Tottakai oma moka, etten palkannut sitä siitä treenissä tarpeeksi, keskityin vaan siihen ettei se seisoessaan liiku ympäriinsä. Lopputreeni keskityttiin seisomisen muisteluun. Ei, se ei ole maahanmeno, ei myöskään istuminen, eikä varsinkaan perään hiipiminen. Tehtiin ihan helpoimpia treenejä, itse kädellä pysäytin sen ja palkkasin. Tätä muutama toisto, uusi yritys, ei vaan voi ymmärtää mitä "odota" tarkoittaa. Itsellä turhautuminen, miten meninkään taas rikkomaan tämän koiran. Lopulta kuitenkin kävi jotain, millä sain kaivettua esiin edes sen yhden onnistuneen seisomisen.
Myöhemmin kun kotona olen kokeillut, ei ole seisomisessa ollut mitään ongelmaa. Eikä myöskään siinä, että itse kierrän koiran taakse! Pakko uskoa, että joku tiedonjyvänen sen päänuppiin jäi treenin myötä.
Elin luulossa ettei muuta ongelmaa ole, kunnes kotona muistin vielä sen pahimman: ruudun, mutta se olkoot ihan oma juttunsa. Ehkä vielä joku päivä hankin ruutunauhan ja ne kartiot, niin voitaisiin sitä joskus treenata...
Melkein järkevä kuvan_käsittely_postaus
20. lokakuuta 2015 | Kirjoittanut Aino Vakkilainen | Comments: (2)
Näitä on näkynyt viime päivinä useammassakin blogissa, ja minulla heräsi kiinnostus tehdä itse myös vastaava. Kuten jo otsikko antaa ilmi, ei tehdä tästä turhan vakavaa. Tapoja kuvankäsittelyyn on yhtä monta kuin on kuvankäsittelijääkin. Tämä on vain minun tapani. Ja takuulla on ainakin sata parempaa tapaa tehdä se ja tuo asia, uskon sen.
Ja siinä lopputulos:
Ja vielä ennen-jälkeen, josta näkee että kuvankäsittely on täysin turhaa touhua. Suoraan kamerasta tulleet kuvat näyttävät parhaalta, eiks ni?
Lähtökohta. Parempiakin kuvia olisi löytynyt, mutta halusin valita tämän puhkipalaneen vahinkoräpsyn. Koska hei, miksipä ei?
Ja luonnollisestihan kuvan muotona on RAW. Tuollaisen JPEG-kuvan jälkikäsittely olisi turhan itsetuhoista touhua. Ihan perusjuttuja, valkotasapainoa, kirkkautta ja tummuutta. Tämän enempää en yleensä tässä kohtaa tee.
Tästä myös näkee kuinka typerät säädöt minulla on tätä kuvaa ottaessa olleet. Ainakin suljinajan suhteen. Mutta näin käy kun napataan kamera laukusta ja aletaan suoraan ottamaan kuvia...
Avataan kuva kuvankäsittelyohjelmaan ja rajataan.
Kloonataan hihna pois, niin näyttää että miun koiraa voisi jopa pitää vapaana. Pro tip: heitä hihna koiran seläntaakse, jolloin poiskloonaus on mahdollisimman helppoa. (Hetken mietin että mitä tässä kohtaa edes tapahtui...)
Ollaan epätyytyväisiä rajaukseen ja rajataan uudestaan. Toinen pro tip: zoomaa/mene kuvaustilanteessa tarpeeksi lähelle kohdetta, tällöin ei tarvitse rajata näin radikaalisti kuin mitä minä tässä tein.
Vähän pilkettä silmäkulmaan. Ja silmiin. ;)
Lassotaan (kyllä, magneettilasso on paras ikinä, vääriä mielipiteitä ei kuunnella) koira. Ei tarvitse olla turhan tarkkaa touhua.
Pehmennetään koiran reunoja (itse pistin tähän 10px). Väännellään erikseen koiran ja taustan curveseja. Niin ja blurrataan taustaa, koska pehmeämpi näyttää kivemmalta.
Selective colorin avulla tehdään taustasta vähän mukavamman värinen (eihän tässä juuri mitään eroa edelliseen verrattuna näy...) Tämän jälkeen uusi selective colors, johon myös Supu pääsi messiin. Koitetaan päästä omasta oranssi-inhotuksesta eroon ja tehdään kuvasta räväkän syksyinen.
Tehdään overlay-layeri, johon suurella, pehmeäreunaisella, n. 10-20% opacityn brushilla maalaillaan mustia ja valkoisia alueita.
Tehdään toinen layeri, edellisen alle. Tähän maalaillaan vähän pienemmällä, pehmeällä, n. 20-40% opacityn brushilla taustasta poimitun värisiä alueita.
Ja kuvan hienosäätöä voisi jatkaa vaikka tunteja, jos niin mielii. Mutta itse en tähän kuvaan aikaa tuhlannut about 15 minuuttia kauempaa. Kun kuva näyttää riittävän hyvältä, tallennetaan se ja mennään Facebookiin ruinaamaan tykkäyksiä. :) Terävöitystä harvoin lisään kuvaan, tai sitten se tulee vasta siinä kohtaa kun pienennän sitä.
![]() |
(Istuuko toi koira häntänsä päällä wtf?) |
Aikajana
9. lokakuuta 2015 | Kirjoittanut Aino Vakkilainen | Comments: (0)
Inspiroiduin Soopelimonsteri- ja Iltateellä-blogeista luomaan myös aikajanamaisen katsauksen omaan historiaani lemmikkieläinten suhteen.
1996 Minä synnyin eräänä heinäkuun perjantaina. Muistikuvia ei tuolloisista lemmikeistämme (yllättäen) ole.
1997 Haimme alkuvuodesta pyhäbirmanaaraan Alman.
1998 Alma sai kolme pentua. Näistä ainoa uros, Veeti, jäi meille.
1999-2001 Jossain noiden vuosien aikana Veeti jäi epäonnekseen auton alle eräänä iltana. En muista tapahtumasta muuta kuin että se tapahtui myöhään illalla, enkä edes itse osannut tuolloin käsittää mitä oli tapahtunut.
2002 Äitini oli jo pitkään ihaillut ragdolleja, ja päätti toteuttaa toiveensa ottaen Almalle kaveriksi ragdolluroksen Hemmon.
Kuva: kissala Erkatin |
2006 Ei kahta ilman kolmatta, pitkään etsimme meille toista ragdollurosta, minun antamalla työnimellä Mr. Pöpö. Lopulta sellainen löytyikin ja halloweenina meille muutti ragdolluros joka sai kun saikin kutsumanimekseen Pöpö.
2008 Niin paljon kun olin vakuutellut kaikille että koirat ihan tyhmiä ja ällöjä, niin minulla alkoi kasvamaan koirakuume. Sain myös vanhempani puhuttua siihen mukaan ja selasimme eri koirarotuja läpi, päätyen suomenlapinkoiraan. Loppuvuodesta kävimme katsomassa lapinkoirapentuetta, josta sitten myös varasimme narttupennun.
Kuva: kennel Haltinmaan |
2009 Alkuvuodesta taloon muutti ensimmäinen koira, suomenlapinkoiranarttu Joiku. Joikun kanssa koin ensikosketukseni koiraharrastuksiin ja -näyttelyihin.
kuva: kennel Haltinmaan |
2010 Minun koirakuumeeni alkoi kasvaa ja aloin haaveilemaan siitä, että Joikulle tulisi kaveri. Koiran olisi oltava hyvä harrastuskoira ja monet rotuvaihtoehdot kävin läpi. Porokoira, perhaps..?
2011 Olin valokuvaamassa Lappalaiskoirat ry:n järjestämää tokokoetta, missä EVL-luokassa itselleen 1-tuloksen kisasi komea porokoirauros Hopeaketun Touko Martti. Tässä kohtaa olin jo varma että haluan oman poron! Rodusta keräsin lisätietoa, seurasin aktiivisesti pentupalstaa. Heinäkuun alussa törmäsin huikeaan pentueeseen, jossa isänä ei ollut kukaan muu kuin aiemmin ihailemani Touko Martti! Otimme kasvattajaan yhteyttä ja sain tietää ettei uroksilla ollut vielä varaajia. Ja niin, 26.8. haimme kotiin pienen porolapsen joka sai nimekseen Sumu. Muutama kuukausi Sumun tulon jälkeen muutti taloon myös ragdollnaaras Pii.
2012 Sumu terveystarkastettiin ja minun piti lopullisesti heittää hyvästit haaveilleni agilitykoirasta. Kävin ensimmäistä kertaa tokokokeessa Joikun kanssa, saavutimme ALO2-tuloksen 146 pisteellä. Ja on maininnan arvoista että tutustuin Marjoon ja Miraan, jotka ovat olleet senpaini, mitä koiraharrastukseen tulee, siitä eteenpäin. Missälie kuinka vähän tietävänä olisinkaan ilman heitä.
2013 Kinuamiseni myötä jäi Piin pentueesta kotiin ragdollnaaras Prim. Saavutimme Joikun kanssa ensimmäisen tokon ALO1-tuloksen 17.8. 169 pisteellä. Kuukausi siitä eteenpäin korkkasimme Supun kanssa tokouran kahdella ALO3-tuloksella. Meille myös muutti 4-vuotias ragdollnaaras Luna. Elämäntilanteiden muututtua sijoitukseen mennyt Piin pentu Onni muutti äitini luokse pysyvästi.
![]() |
Kuva tosin toukokuun tokokokeesta, mutta ihan valid silti! |
Maininnan arvoisia on myös punakorvavesikilpikonnat Kilpi ja Konna, jotka muuttivat jo 90-luvun lopussa äitini työpaikalta löytyvään vesialtaaseen. Valitettavasti näistä toinen, Konna, menehtyi joskus reilu 5 vuotta sitten. Unohtamatta akvaariokaloja, joita on löytynyt vuosien varrella kymmeniä. Itselleni tärkeimmät oli kultakalat Ulpu ja Pulpu (ihan ite nimesin!), jotka tulivat joskus 2000-luvun alkupuolella. Kummastakin on ehtinyt jo aika jättää tässä muutamien vuosien sisään.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Sisällön tarjoaa Blogger.